Graszoden leggen - Hoe werkt het

Hoe gaat een gazon aanleggen met graszoden nu precies in zijn werk? Hieronder beschrijven wij de correcte manier en volgorde van het grasleggen.


Voor het aanleggen van gras zijn er de volgende materialen noodzakelijk.


  • Hark
  • Gazonwals
  • Waterpas / afrij lat
  • Bemesting
  • Kruiwagen
  • Graszoden
  • Gazonmes / broodmes

De ondergrond dient onkruid en puinvrij te zijn voordat er begonnen kan worden aan de aanleg.


graszoden leggen nijmegen


Grof egaliseren en walsen


Om een strak aangelegd gazon de krijgen is het erg belangrijk dat de ondergrond vlak en hard is. In sommige gevallen is het verstandig om eerst de ondergrond om te spitten met een tuinfrees. Hierna kan het geheel met een hark grof geegaliseerd worden. Om verzakkingen te voorkomen dient het hierna met een wals aangedrukt te worden. Deze laatste 2 stappen kunnen herhaald worden voor een zo strak mogelijk resultaat.


Fijn egaliseren


Wanneer de ondergrond vlak en hard is moet het geheel worden ''afgereden''. Het afrijen gebeurt met een afrijlat of waterpas. Hiermee worden de kleinste oneffenheden vlak gestreken zodat de graszoden overal perfect wortelcontact kunnen maken. 


Ondergrond bemesten


Wanneer het geheel afgereden is, dient deze bemest te worden om ervoor te zorgen dat de graszoden de juiste voeding krijgen om aan te hechten. Onze legploegen gebruiken hiervoor de organische bemesting van Marathon Repair, dit is een perfecte samenstelling voor onze graszoden. Het is erg belangrijk om de korrels zo goed mogelijk te verdelen zodat er overal iets ligt, en nergens teveel.


De graszoden aanleggen


Bij het aanleggen van de graszoden is het noodzakelijk dat alle kanten van de matten strak tegen elkaar liggen. Hierdoor kunnen de nu nog zichtbare naden snel aan elkaar vastgroeien. Bij deze stap is het erg belangrijk om zo min mogelijk over de kale ondergrond te lopen. Wanneer alle zoden zijn aangelegd kunnen de randen en hoeken naar wens worden uitgesneden met een gazonmes of broodmes.


Het gazon aanwalsen


Na het aanleggen en insnijden van de graszoden dient het geheel nog eens goed 'nagewalst' te worden. Hiermee worden kleine oneffenheden die tijdens de aanleg veroorzaakt zijn vlak gemaakt. Ook zorgt deze stap voor beter wortelcontact van de graszoden. Het nieuwe gazon zal er nu al prachtig uitzien! 


Na alle stappen correct te hebben uitgevoerd dient het gazon tenminste 14 niet betreden te worden. Dit om verschuivingen of verzakkingen te voorkomen. Wilt u de aanleg toch liever uitbesteden? Vraag dan vrijblijvend een graszoden leggen offerte aan.

Contactgegevens

Graszoden leggen Nijmegen


Tel : + 31 (0)73 2 600 400

Email: info@graszodenleggennijmegen.nl

Offerte aanvragen
Graszoden leggen
Graszoden verwijderen